Däck- och slanghantverk

Som cyklist sliter man ut en hel del cykeldäck och innerslangar. Det betyder dock inte att man måste slänga dem. Det finns många saker som man kan tillverka av kasserade slangar och däck – mer eller mindre användbara saker.

Cykelslang är ett ganska tacksamt material att arbeta med. Det går att sy i det på en vanlig symaskin, även om det kan vara bra att ha en teflonbelagd nål. Ska man göra något större får man sy ihop flera bitar av gamla slangar för att få ihop ett stycke som har adekvat storlek. Eller så kan man vulka ihop slangbitarna, med samma typ av lösning som man använder när man lagar punkteringar.

Ska man sy i gamla däck, däremot, rekommenderas att man köper en nål för handsömnad. Och en fingerborg. Vissa rekommenderar att man använder kraftig bomullstråd, andra använder tandtråd. Det finns också något som heter syntetsena, och som är ungefär som tandtråd men billigare. Det kan dock vara svårt att hitta på nätet. Däcken behöver inte ens vara kasserade för att sy i dem, vissa lagar revor i mountainbikedäck på detta sätt. Det kan säkert fungera på cross- och landsvägscyklar också, så länge som de inte har fälgbroms.

Exempel på saker att sy

Vad kan man då sy? Det mesta, faktiskt. Söker man på internet så hittar man saker som halssmycken och armband. Man bör dock tänka på att de flesta innerslangar tillverkas av butyl, som är en form av syntetiskt gummi. Många tycker att butyl är irriterande för huden. Det finns även cykelslangar i naturlig latex, som inte irriterar huden, såvida man inte lider av kontaktallergi mot latex. Latexslangar finns också i fler färger än bara svart.

Varför inte sy något som du har nytta av när du cyklar? Ett fodral till din mobiltelefon, en plånbok som rymmer det nödvändigaste för en cykeltur, eller remmar som hindrar byxbenen från att fladdra när du cyklar till jobbet?