Cykla på vintern

Visst går det alldeles utmärkt att cykla även på vintern – det gäller bara att se till så att ens cykel klarar av de vinterväglag som råder samt att man inte glömmer att klä sig rätt i kylan.

vinter cykelSugen på att göra ett slag för miljön och byta bilen mot cykeln även under vintern? Gör det, köp cykel på cykloteket.se och ge dig ut på vägarna, men glöm inte att först ställa iordning cykeln för vinterns väglag, väder och kyla. Till exempel skriver man i Svenska Yle om hur ett gäng hängivna cyklister nu uppmanar sina medmänniskor om att det faktiskt är helt okej att cykla på vintern också, trots väder och vind, bara man sätter ordentliga vinterdäck på cykeln. Och det är också något som vi här i Sverige uppmanas göra, av Trafikverket. Där skriver man bland annat om hur det är en del saker som man dock ska checka av innan man ger sig ut på vägarna och dessa är:

  1. Däcken – byt till ordentliga dubbdäck eller vinterdäck innan du tar dig ut, det kan precis som hjälmen rädda ditt liv.
  2. Hjälm – hjälmen ska på, oavsett väderlek vilket alltså inte gör någon skillnad om det är vinterkyla eller vårvärme du cyklar i.
  3. Synas – det är viktigt att dina medtrafikanter ser dig när du kommer rullande, glöm därför inte reflexer, lampor och kanske till och med en reflexväst.
  4. Fungerar cykeln? Se till att kontrollera bromsar, växlar och däck ordentligt så att allt fungerar som det ska, på hala väglag är detta extra viktigt.

Cykelsatsning i Uppsala

Att det är många som vill cykla på vintern råder det ingen tvekan om. Speciellt inte när man tittar på städer som idag kan klassas som riktiga cykelstäder såsom Uppsala. Där har man i vinter till exempel extra insatta personer som frivilligt ska hålla koll på cykelbanorna i vinter för att kolla så att de verkligen fungerar. Det är nämligen kommunen som gett 140 stycken frivilliga personer i uppdrag att under denna vinter rapportera hur underhållet och vägarna generellt fungerar för kommunens räkning, skriver Sveriges Radio. I år har man nämligen lanserat kampanjen ”Vintercyklisten” för andra året i rad och den handlar just om att inspirera uppsalaborna att välja cykeln även vintertid, men då gäller det också att vägarna fungerar – och det är där de frivilliga cyklisterna kommer in i bilden. Något som kanske alla landets kommuner bör ta efter?