Allt fler vintercyklar

Tidigare uppmärksammade vi att det faktiskt går alldeles utmärkt att också cykla på vintern bara man gör iordning cykeln så att den klarar av väder, vind och väglag – något som gjort att allt fler väljer att vintercykla.

cykelNågot som SVT kunde rapportera redan 2014 är att dubbade cykeldäck säljer allt mer och att fler väljer att lämna in sin cykel på vinterservice för att på så vis få den iordningsställd inför vintermånaderna. Ingen skillnad på detta är det heller i år. Siffrorna med antal cyklister på vintervägarna bara ökar, och som tur är, är många cyklister säkerhetsorienterade och har lagt ner mycket tid på både sin egen och andras säkerhet på vägbanan. Men för den sakens skull ska man inte som gångtrafikant vid en cykelbana helt och hållet förlita sig på att bilisterna har ordentlig koll, för även om de har all utrustning som krävs för vintercykling ska man inte glömma att vägarna trots det kan vara otroligt hala och därför kan det bli svårt att få stopp på en skenande cykel – ett tips till alla gångtrafikanter är därför följande: håll er på gångbanan och se till att själv hålla uppsikt över cykelbanan för att hinna väja innan cyklisten gör det.

Har du inte vinterrustat cykeln ännu? Så här gör du för att cyklen ska hållas i gott skick även i kyla och rusk:

  • Viktigt att synas – håll lampor och reflexer rena och i gott skick så att dina medtrafikanter ser dig när du cyklar i vintermörkret.
  • Rengör och smörj – håll smutsen borta från cykeln och smörj kedjan ofta för att undvika onödigt slitage.
  • Kontrollera bromsar – cykelns bromsar ska fungera oavsett väderlek, men det skadar inte att hålla extra koll under årets kyligare månader eftersom dessa påfrestar cykeln mer.
  • Investera i stänkskärmar – som sagt, håll onödig smuts borta från cykeln och passa på att skaffa ordentliga skärmskydd, dessa går att ta på och av vid behov.
  • Sadelskydd – att skydda sadeln är nog inte det viktigaste, men desto viktigare är det att skydda ändan från kyla och därför är ett värmande sadelskydd guld värt.